Новоразвиващи се компании се присъединяват към надпреварата за създаване на първа имитация на краве мляко чрез изкуствено възпроизвеждане на протеините на млякото – казеин и суроватъчни белтъци, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Пазарът на млечни алтернативи е сред най-бързо развиващите се направления от сектора на пакетираните храни и има пазарен дял на стойност 2,5 млрд. паунда в Западна Европа през 2020-21 г.

mliako-kana

В продължение на десетилетия хората на диета на растителна основа са ограничени в избора си до заместващи млякото продукти на соева основа, докато с развитието и популяризирането на веганството не се появиха алтернативи на базата на бадем, кокос, овес и др. През юли 2021 г. шведски учени пуснаха на пазара картофено мляко , критикувано обаче за това, че се извлича от прости въглехидрати. Все по-широкото разпространение на вегетарианството и веганството е една от причините за растящата популярност на растителните млека.

Лабораторното мляко е лабораторно произведена напитка, която използва процесите на ферментация на захари с ГМ дрожди, за да произведе казеин и суроватъчни белтъци – два от основните протеини на истинското краве мляко. След това към тях се добавят витамини, минерали и растителни захари и мазнини, за да се създаде продукт, който имитира краве мляко, без да се използва нито едно животно и фураж, свързани с конвенционалното млекопроизводство.

Въпреки че лабораторното мляко се счита за продукт без лактоза, хормони, антибиотици, трябва да се има предвид, че не е налична конкретна информация за хранителните вещества, които съдържа и какъв точно е белтъчният му състав (кои точно от суроватъчните белтъци съдържа), тъй като продуктът все още е в процес на разработване.

Очаква се лабораторното мляко да се произвежда масово и да се предлага в магазините в рамките на няколко години.

Въпреки това, тъй като съдържа млечни протеини, вероятно е опасно за хора с алергия към протеина на кравето мляко.

Твърде спорен е веганския или вегетарианския статус на лабораторното мляко, който му приписват производителите, защото се използват животински гени и се синтезират животински млечни протеини в производствения процес.

Икономическото отражение на разрастването на производството на лабораторно мляко може да има непредвидени последици върху животновъдството и производството на фуражи.

Лабораторните млечни компоненти ще въздействат върху местните икономики и поминъка на много хора, разчитащи на животновъдството по целия свят.

Лабораторно отглежданите хранителни материали може да се окажат по-вредни за местните хранителни икономики и да доведат до намален достъп до здравословни и богати на хранителни вещества храни, вместо да осигурят решение на проблемите с глада и недохранването.

Производството и пускането на пазара за храна на лабораторно мляко от дрожди събужда редица трудни за решаване въпроси и проблеми, които тепърва предстои да бъдат осмисляни – въпроси за здравето и безопасността на потребителите, проблеми с ролята на генетичните модификации, отражението върху околната среда, въздействието върху традиционното животновъдство и целия аграрен сектор, необходимостта от допълнително регулиране и контрол при производството и етикетирането му, отражение върху икономиката, религиозни съображения, и не на последно място въпросите за вегетарианския статут и „изкуствеността“ на този продукт и етичните проблеми, които това производство поражда.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.