Цените на царевицата и соята се покачиха до нов 8-годишен връх. За разлика от тях пшеницата продължава да се движат около границата от 200 евро главно заради високите прогнози за новите площи и реколтата на черноморските страни производителки.

carevica-niva

Цената на царевицата на пазара на фючърсния пазар на борсата в Чикаго се изкачи до най-високото си ниво от 2013 година. Въпреки това, нивото на пшеницата в момента е под натиск заради сравнително доброто време около Черно море и в Европа, казват анализатори. В момента обаче е много сухо и топло в Средния Запад и в северните райони за отглеждане на лятна пшеница в САЩ. Въпреки че това увеличава скоростта на сеитбата, притесненията относно възможния стрес при наскоро засетите летни култури също се увеличава.

Американските фермери планират да засеят 36,88 милиона хектара царевица и 35,47 милиона хектара със соя тази година, определи Министерството на земеделието на САЩ (USDA). И двете оценки бяха доста под очакванията на анализаторите за 37,73 милиона хектара за царевицата и 36,43 милиона хектара за соята. Пазарите реагираха на тези данни с рязко покачващи се цени, особено за царевица и соя. Причината: Оценките на USDA за засяване отново породиха опасения относно по-нататъшно влошаване на глобалната ситуация с доставките. По-специално за Китай. Страната внася рекордни количества зърно и соя тази година за изхранване на нарастващото стадо свине. Тази седмица Пекин дори пусна 2 милиона тона ориз от държавните резерви за продажба за фуражи. Фонът за това са постоянно високите цени на китайската царевица, които се покачиха до нови рекордни нива тази година и показват изключително ограничени запаси и оскъдно предлагане.

Цените на пшеницата в най-важните търговски центрове в последно време спадат постоянно и все още са под натиск тази седмица. Експортните нива на руската пшеница паднаха миналата седмица и продължиха да падат за пета поредна седмица.

Руската пшеница със съдържание на протеини 12,5% черноморски пристанища, доставка през април, в края на миналата седмица беше на стойност 245 долара за тон FOB. В края на март в Русия все още се доставяше пшеница за 265 USD за тон, а в началото на март цените бяха 288 USD за тон.

За ечемика руските цени паднаха до 235 щатски долара за тон от 241 долара за тон в края на март и 246 долара за тон в началото на месеца.

Цените на пшеницата в Европа също не могат да избегнат този натиск. На фючърсния пазар в Париж наскоро цените непрекъснато се плъгаха към границата от 200 евро. Новата реколта се търгува на 197 евро. В края на миналата седмица обаче на хамбургския пазар на едро и пристанището за износ все още се предлагаха 224 евро на тон за доставената там хлябна пшеница, а фуражният ечемик се купуваше за 198 евро на тон.

Европейският износ на пшеница през 2020/21 пазарна година достигна 20,6 милиона тона до 28 март, в сравнение с 27 милиона тона през предходната година. Минус от около 24 процента. В момента обемът на износа за ечемик е 5,7 милиона тона, в сравнение с 5,9 милиона тона миналата година – това е само с 4 процента по-малко. Германия има износ от 2,5 милиона тона за пшеница и 1,1 милиона тона за ечемик.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.