Броят на жените в земеделието бавно се увеличава през последните години. Най-новите данни (Eurostat 2016) показват, че средно 29% от фермите в ЕС се управляват от жена. Но тези данни прикриват някои значителни разлики между страните. В Литва и Латвия почти половината от всички ферми се управляват от жена. За разлика от това в Малта, Германия, Дания и Холандия делът на жените управители на стопанства не надвишава 10%.

raka-rastenie

Този проблем е особено остър, тъй като привличането на следващото поколение земеделски производители в Европа се оказва ключово предизвикателство. Земеделският сектор в Европа е доминиран от по-възрастно население и това със сигурност е вярно, когато става въпрос за жени фермери – настоящите данни показват, че едва 4,2% от жените в сектора са на възраст под 35 години. Като се има предвид, че 42% от жените, работещи в земеделието, са над 65 години (за разлика от само 29,2% за мъжете), съществува вероятност разликата между половете в земеделието да се разшири през следващите години.

Помощта обаче е на разположение за млади жени, които се интересуват от кариера в земеделието. ЕС не само ще подкрепя новите земеделски производители чрез обичайната си система за подпомагане на доходите, но също така може да осигури средства за развитие на селските райони, за да помогне на младите жени да започнат земеделие. Този ангажимент за преодоляване на разликата между половете в ЕС е залегнал в Общата селскостопанска политика (ОСП): страните от ЕС трябва да вземат предвид положението на жените в селските райони, когато разработват своите програми за развитие на селските райони.

Според доклада She Figures 2018 , жените докторанти по земеделие, горско стопанство, рибарство и ветеринарни лекари са били 59% от всички студенти през 2016 г. Тези цифри обаче са неравномерно разпределени, когато се разглеждат отделни държави-членки, вариращи от 33 до 100%. Като цяло жените учени са недостатъчно представени в научни изследвания след докторска степен. Въпреки това има успешни жени, които работят в науката и могат да вдъхновят следващите поколения жени и момичета в научните изследвания.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.