Членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент са загрижени, че намаляването на емисиите на парникови газове (ПГ) в селското стопанство ще доведе до износ на европейска животновъдна продукция в части от света, които са по-малко загрижени за въздействието на изменението на климата. В края на октомври се проведе обсъждане по темата с Тасос Ханиотис, заместник-генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“. Дискусията се основава на „Проучване за оценка на въздействието на ОСП върху изменението на климата и емисиите на парникови газове“.
Разглеждайки тенденцията в емисиите на парникови газове от европейското селско стопанство, Ханиотис подчерта, че въпреки намалението с 20% от 1990 г. досега, всъщност емисиите на парникови газове са в застой от 2010 г., може би с изключение на последните няколко години. Това означава, че „делът на селското стопанство в общите емисии на парникови газове, който е намалял до 10% е нараснал до 12%“, тъй като останалата част от икономиката е направила съкращения на емисиите. „Когато става въпрос за смекчаване на изменението на климата, оценката на проучването установи, че то се постига главно чрез системи за отглеждане на животни, които имат капацитет да съхраняват въглерод в почвата, оптимизиране на фуражите, третиране на оборски тор, което включва анаеробно смилане и поддържане на въглеродни запаси, благодарение на поддържането на постоянни пасища“, заяви той. Ханиотис подчерта необходимостта от функциониращи системи за съвети в земеделието. Херберт Дорфман (ЕНП) подчерта значението на постоянните пасища, особено за фотосинтезата и задържането на парникови газове. Румънската социалистка Кармен Аврам изказа загриженост, че мерките на ЕС за борба с изменението на климата ще означават намалено европейско производство на месо и по-голям внос, „Така нашият въглероден отпечатък ще бъде още по-висок“. Датчанинът Асгер Кристенсен от Renew Europe призова за „зелени и устойчиви решения“ за европейското селско стопанство, като предложи рециклиране на емисии от едър рогат добитък. „Земеделските стопани трябва да направят повече за биоразнообразието и за устойчиви земеделски практики“, каза той.