Метеорологичните условия и традиционната за месеца снежна покривка налагат през м. декември оборния тип отглеждане на селскостопанските животни. При него те се намират в среда много по-богато населена с микроорганизми, отколкото през пасищният период. Всичко зависи от стопанина: качеството и количеството на изхранваните фуражи, зоохигиенните и технологични фактори на средата, количеството и качеството на получената животинска продукция, съобщават експерти.

jivotni-obor

Лошите хигиенни условия в помещенията за отглеждане на животни, наситения въздух с амоняк, сероводород, въглероден двуокис и други вредни газове – от изпаренията на урина и фекалии, създават условия за ред неблагополучия:

  • Нарушават се репродуктивните качества на животните. В практиката не са редки случаите когато в продължителен период след отелване именно по тези причини кравите не се разгонват. Липсата на разгоненост естествено води до безплодие и загуби от мляко и приплоди във времето.
  • Влошава се качеството на млякото. Микроорганизмите попаднали в свежото и топло мляко започват активно да се размножават и за кратко време увреждат ценните качества на млякото. Микроорганизми в млякото попадат от праха във въздуха и водата, храната за животни, вимето на животното, доилните агрегати, замърсени ръце, съдовете за мляко. Опасни за качествата на млякото са и вредните вещества, попаднали от околната среда. Към вредните вещества спадат антибиотиците, пестициди и хербициди, нитрати и др.

През зимните месеци храненето също е съществен рисков фактор – непълноценното хранене с бедни на витамини, микро- и макроелементи фуражи, влагането на замръзнали и плесенясали фуражи, са причина често за аборти, спадане на млечността с бавен период на възстановяване и ред други стопански неблагополучия.
Препоръките за този период са следните. Да се поддържа ежедневно добрата хигиена в оборите. Да се проветрява и почиства редовно. Животните да се пускат на двора, да им се осигурява движение и чист въздух. В зависимост от видът и категорията на животните освен качествено ливадно и люцерново сено, в дажбите да се включват и качествени сочни фуражи, силаж, цвекло, моркови и др.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.