В своето проучване “Как да се намали отравянето на пчелите от пестициди”, авторите ни запознават с причините за отравяне на пчелите, като същевременно дават препоръки за това, как да се облекчи този проблем. Според проучването, повечето отравяния на пчелите се случват, когато се прилагат инсектициди върху културите през периода на цъфтеж. Други опасности, посочени от авторите са пренасяне на токсични пестициди върху съседни култури или плевели, които цъфтят, замърсяване на цъфтящи междуредови (покрвни) култури, когато се пръскат овощни градини, прах от инсектициди се прилепва към пчелите, които се хранят и в крайна сметка се натрупва заедно с цветния прашец върху задните им крака. Също – пчелите пият или докосват замърсена вода върху листа или цветове, насекомите събират замърсен полен или нектар.

umreli-pcheli

Симптоми на отравяне на пчелите

Най-честият симптом на отравяне на пчелите е появата на прекомерен брой мъртви пчели пред кошерите, се казва в проучването. Друг често срещан симптом е липсата на хранещи се пчели. Авторите подчертават, че повечето пестициди могат да причинят агресивност при пчелите. В публикацията се посочва, че зашеметяване, парализа и необичайни дейности на пчелите обикновено се причиняват от хлорирани въглеводороди и органофосфорни инсектициди. Регургитация на стомашно съдържимия мед често се причинява от отравяне с фосфорорганични инсектициди. Авторите посочват, че пчелите могат да изпълняват необичайни комуникационни танци върху хоризонталната дъска за кацане на входа на кошера, докато са под въздействието на отравяне с инсектициди. Дезорганизираните модели на поведение могат да доведат до липса на разпознаване на засегнатите пчели, идващи от полето, от пчелата пазач, се казва в изследването.

Много пчели, отровени от продукти за растителна защита (ПРЗ), съдържащи активните вещества карбарил или диелдрин са забавени и изглеждат сякаш са били охладени; на такива пчели са необходими 2 – 3 дни, за да умрат. Проучването изтъква, че пчеларите, които са наясно с отравянето с карбарил, умеят да разпознават отровените пчели, които се движат пред кошера, но са неспособни да летят. Мъртвото пило в или пред кошера е типично за карбарил, микрокапсулиран метил паратион, или отравяне с арсен, считат авторите.

Когато няма достатъчно пчели в кошера, оставени да покриват рамките на пилото или да се грижат за пилото, ларвите умират от изсъхване или глад. В острите случаи, няколко пчели в кошера оцеляват, или цялото семейство може да умре, се казва в проучването.

Когато пчела работничка се връща в кошера с товар от замърсен полен или нектар, това може да причини екстремна възбуда и смърт на редица пчели. В изследването се твърди, че няколко такива внасяния могат сериозно да нарушат и повредят колонията.

Авторите посочват, че пчелата майка може да бъде засегната, по-специално от бавнодействащи вещества, като арсенови, карбарил и микрокапсулиран метил паратион, които могат да бъдат внесени в кошера чрез полена. Пчелите майки може да се държат необичайно: например да положат яйцата на грешно място. Силно отслабените колонии или такива без пчела-майка, няма да преживеят следващата зима, се подчертава в изследването. Оставането на семействата без пчела майка е свързано с използването на голямо разнообразие от инсектициди, включително арсенови, метил паратион, карбарил и паратион. Обикновено тежкото отравяне с карбарил или метил паратион оставя поне половината от колониите без пчела майка в рамките на 30 дни, считат авторите.

Още информация от проучването прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.