Обединеното кралство и Европейският съюз постигнаха Споразумение за търговия и сътрудничество, приложимо временно от 1 януари 2021 г. От тази дата Обединеното кралство и ЕС ще си сътрудничат в рибарството. Те ще упражняват правата на крайбрежната държава с цел проучване, експлоатация, опазване и управление на морските организми в техните води.

korab

Като част от Споразумението по време на преходен период до 30 юни 2026 г. всяка от страните се е съгласила да предостави на корабите на другата страна пълен достъп до нейните води до риболов на определени неквотни запаси в икономическите зони.

Европейската комисия постигна значителен напредък за осигуряване на възможно най-голямата продължителност на риболовните дейности във водите на Обединеното кралство от 1 януари и за корабите от там до водите на ЕС. И двете страни се информират за списъците с кораби на другата страна, за които се искат разрешения и лицензии за риболов в съответните води.

Обединеното кралство и ЕС ще поддържат постоянен контакт относно процеса на разрешаване, с цел да се осигури временно лицензиране, което да разреши на съответните кораби да са във водите на другата страна от 1 януари.

След като тези списъци бъдат издадени, Комисията незабавно ще информира заинтересованите държави-членки за тези списъци и кораби, които имат лиценз за риболов във водите на Обединеното кралство.

Корабите ще получат лиценз в съответствие със законите на съответните страни. За Обединеното кралство това означава временен лиценз в очакване на пълния лиценз да бъде предоставен в седмиците след 1 януари. Продължителността на окончателния лиценз ще бъде за цялата 2021 г. при спазване на изискванията за административно лицензиране на Обединеното кралство.

След 31 декември 2020 г. и до издаване на лиценз, кораб с флага на държава-членка на ЕС няма право да лови във водите на Обединеното кралство и трябва да се въздържа от риболов във водите на Обединеното кралство. Това е ситуацията по подразбиране, докато корабите не получат потвърждение, че могат да ходят и да ловят във водите на Обединеното кралство чрез временното лицензиране. Само когато собственик на кораб е установил лиценза за риболов във водите на Обединеното кралство, корабът може да плава и да се занимава с риболовни дейности в тези води.

Органите за контрол и правоприлагане на двете страни ще продължат да следят за спазването на правата, задълженията и условията, при които

Ясно е, че корабите, които имат разрешение и лиценз за риболов във водите на Обединеното кралство, ще трябва да спазват правилата на Обединеното кралство в тези води. Обединеното кралство, съгласно наскоро приетия си Закон за рибарството, е интегрирало много технически и други условия на Общата политика в областта на рибарството в своята политическа рамка. Но има определени правила, които се различават от тези общи мерки.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.