Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ заявява, че е силно ангажирана с проблемите от използването на пестицидите, хербициди и други химически вещества за растителна защита в селското стопанство. В тази връзка те организират кампанията „Мисли зелено – Земята го заслужава!“.

soya-praskane

Федерацията поема отговорността да привлича общественото внимание и да алармира гражданите за повече бдителност към социалните стандарти, редом с екологичните и да предизвика здравословна критичност към секторните политики.

Използването на пестициди и хербициди, в чийто състав участва химическото вещество глифозат, са сред най-опасните замърсители на почвата, водата, въздуха и нанасят сериозни поражения на биологичното разнообразие, на живите организми, на произведената продукция и храна, а през всичко това и поразяват хората, посочват синдикатите.

Според тях пестицидите имат вредно въздействие върху човешкото здраве. и допълват, че глифозатите – активната химическа съставка в пестицидите – са силно канцерогенни и причиняват рак, за което днес вече има много доказателства.

Сектор земеделие/селско стопанство е сред най-опасните и рискови икономически дейности по отношение на безопасност и здраве при работа.

Широко използваните в сектора пестициди и глифозати нанасят поражения върху здравето на работещите хора в този сектор – работници и фермери, но също така и на гражданите в качеството им на потребители на хранителни продукти, смятат от ФНСЗ.

Глифозатът е особено опасен и за пчелите, които са естествени опрашители са изключително важни за екологичното разнообразие и био-системите.

Днес има алтернатива на използването на пестициди – както технически, така и био-базирани, а биоземеделието и други зелени земеделски практики са доказано устойчива алтернатива.

Като обществено отговорна организация и активен участник в обществената дискусия по проблеми и политики в сектор земеделие на европейско и на национално ниво Федерацията на независимите синдикати от земеделието има своя аргументирана позиция по важните за обществото въпроси – от трудови и социални права до зелени приоритети, био-базирана икономика и новите предизвикателства на индустрия 4.0.

Те призовават да станете част от тяхната кампания „Мисли зелено – Земята го заслужава!“

С тази кампания през следващите месеци до времето на гласуване на Директивата за устойчиво използване на пестицидите в Европейския парламент синдикатът ще Ви информира за взаимната свързаност между екологичните, икономически и социални въпроси по хранителната верига – чиста природа – чиста храна – здраво и проспериращо общество, както и за вредата и пораженията на пестицидите и глифозата върху обществото.

Необходимо е намаляване използването на пестициди, хербициди и други химически вещества в селскостопанския производствен цикъл (в контекста и на Зелената сделка, Стратегията F2F „От фермата до вилицата“ и ОСП2020+). Синдикатът настоява за пълна забрана на глифозата от 2022 година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.