Българска фондация „Биоразнообразие“, Община Бургас и РИОСВ – Бургас организират карнавално шествие и карнавал по случай Деня на Натура 2000 и 30 години Програма LIFE на ЕС. След две години пауза отново е време да се маскираме, да се костюмираме, да се забавляваме, призовават организаторите.

natura2000

За участие в Карнавалното шествие се канят децата от бургаските детски градини и началните училищни класове, които да дефилират с костюми на растения, животни и дори екосистеми, срещащи се в България. Добре дошли са и участници с костюми от рециклирани материали.

България е една от най-богатите на биоразнообразие държави в Европа. В страната ни се срещат 4200 вида растения, около 100 вида бозайници, над 420 вида птици, 36 вида влечуги, 25 вида земноводни и над 30 000 вида безгръбначни. Затова организаторите искат да приканят младите участници и тези, които им помагат в приготовленията – учители, родители, баби и дядовци, да отделят малко време, за да изберат интересен български вид и с костюма да го представят на останалите гости и участници.

Събитието ще се проведе на 20 май (петък) 2022 г. от 17:00 ч. на площад „Атанас Сиреков“ – пред сградата на Община Бургас, откъдето ще стартира дефилето на участниците до Морската градина. Шествието ще завърши на лятна сцена Охлюва до Културен център „Морско казино“, където всеки участник ще се качи на сцената, за да се представи, а специално жури ще оцени участниците и ще връчи наградите в отделните категории.

Категории за награждаване (за индивидуално участие)
I. Награда на журито за най-ефектен костюм на диво растение, срещащо се в България
II. Награда на журито за най-ефектен костюм на диво животно, срещащо се в България;
III. Награда за атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема – река, езеро, гора и т.н., срещащи се в България.
Животни от други страни, континенти или епохи (слонове, тигри, динозаври и др.) ще бъдат допуснати до дефилиране, но няма да участват в конкурса.
IV. Награда за най-оригинален „зелен” костюм – от рециклирани или употребявани материали, еко-материали и др.
V. Награда за най-ефектно и артистично дефилиране (имитиране на животно/ растение и др.)
VI. Награда за най-атрактивно учебно заведение (детска градина/училище)

Дефилирането на участниците ще бъде по предварително изготвен график и ще продължи до 18.15 часа, а награждаването ще бъде в 18.30 часа. В празника може да се включи и индивидуално всеки, който желае и без предварителна заявка.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.