Панелът по здраве на растенията на Европейския орган по безопасност на храните е извършил категоризация на неприятеля Diaphorina citri Kuwayana (азиатски цитрусов псилид, азиатска цитрусова бълха) за територията на Европейския съюз, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Неприятелят се среща в Азия, Африка, Северна, Централна и Южна Америка, Карибите и Океания. Понастоящем Diaphorina citri е най-важният вредител по цитрусовите дървета в няколко държави, тъй като той пренася бактериите Candidatus Liberibacter spp., които причиняват заболяването Huanglongbing (HLB) – болест на зелените цитрусови плодове.

Diaphorina-citri

Вследствие на заразяване на дърветата с бактериалните патогени, потока на хранителни вещества спира. Листата и младите леторасти се деформират, раждат се деформирани, зелени и горчиви плодове. След време болните от HLB дървета спират да плододават и загиват.

Неприятелят би могъл да се установи на територията на някои от южните държави-членки на ЕС, тъй като климатичните условия там биха могли да бъдат благоприятни за развитието му, а растенията гостоприемници от род Citrus са широко разпространени и се отглеждат с цел производство на цитрусови плодове. В световната база данни на Европейската и средиземноморска организация за растителна защита към 1 септември 2020 г., се съобщава, че Diaphorina citri не присъства на територията на ЕС.

Потенциалното навлизане на Diaphorina citri в ЕС може да стане посредством международния търговски обмен и движение на растения и растителни продукти произхождащи от страни с наличие на вредителя чрез яйца, нимфи и възрастни, които се намират върху растения за засаждане с листа или пъпки, рязан цвят/ рязани клони/ зеленина от Murraya koenigii и Citrus hystrix и пресни листа за консумация от Murraya koenigii и Citrus hystrix, както и чрез възрастни индивиди, които могат да присъстват като стопаджии (hitch-hiker) върху плодове от Citrus spp.

При евентуално въвеждане на вредителя в ЕС може да се очаква пряко икономическо въздействие върху производството на цитрусови плодове. Наличието му върху растенията за засаждане би оказало и икономическо въздействие по отношение на тяхното предназначение.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.