„Разбиране, оценяване и повишаване конкурентоспособността на българските ферми“ е заглавието на най-новата книга на екип от Института по аграрна икономика. Книгата дава отговор на важни въпроси, вълнуващи българските фермери, администратори, политици, групи по интереси, научни работници и широката общественост за това какво е конкурентоспособност на земеделското стопанство, кои са стълбовете на фермерската конкурентоспособност, как да измерим равнището на конкурентоспособност на нашите стопанства, каква е конкурентоспособността на фермите ни като цяло и от различен тип, кои са факторите на фермерска конкурентоспособност, как да подобрим конкурентоспособността на земеделските ни стопанства на настоящия етап от развитие.

Institut-po-agrarna-ikonomika

Предлага се холистичен подход за разбиране, оценяване и подобряване на конкурентоспособността на земеделските стопанства в страната. Адаптират се постиженията на съвременната наука и практика и се дава (по)адекватно определение на конкурентоспособността на фермата, като се обосновава че тя има четири еднакво значими стълба (икономическа ефективност, финансова осигуреност, адаптивност и устойчивост).

Как да бъде оценена конкурентоспособността: Разработена е йерархична система за оценка на конкурентоспособността, която се състои от подходящи критерии, показатели и референтни стойности, а също и и подход за интеграция и интерпретация. Представят се резултатите от първоначалното експериментиране на новата система за оценка на конкурентоспособността, посредством използване на анкетна информация от менажери на „типични“ стопанства от различен тип, производствена специализация и географско местоположение. Обобщават се теоретичните основи на бизнес моделите и се предлага иновативен модел на конкурентоспособност на земеделските стопанства. Адаптира се подход за оценка на пазарната и факторна конкурентоспособност, който се апробира в млечния сектор.

В книгата са определени и регионалните различия в конкурентоспособността на селското стопанство в държавите на Европейския Съюз. Оценяват се конкурентните позиции и форми на управление на алтернативните ферми в условията на Ковид пандемия. Открояват се особеностите при определяне на конкурентоспособността на биологичните стопанства. Оценяват се възможностите на „новите“ форми на маркетинг (зелен, нишов, устойчив и др.) и дигитализацията за повишаване на конкурентността на фермите.

В труда е включен и регионален анализ на земеделските стопанства и заетите в Южен централен район. Оценяват се алтернативните форми на финансиране на земеделието от банки и лизингови компании за подобряване на конкурентоспособността на фермите. Правят се обобщаващи изводи и препоръки за подобряване на обществените политики и фермерски стратегии.

Книгата можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.