Книгата „Развитие, конкурентоспособност и приоритети на българското земеделие” с автор доц. д-р Божидар Антонов Иванов представя Институтът по аграрна икономика. В монографията се прави опит да се изследват макроикономическите тенденциите и промени в българското земеделие за 10-годишен период, а от друга страна – като практическо изследване, да се обясни как работят и действат определени икономически теории, как се разпределят ресурсите, как се вземат производствени решения и кое прави нещата да изглеждат по един, а не по друг начин.

Institut-po-agrarna-ikonomika

В предговора авторът посочва, че една от целите на настоящия труд е да провокира нови икономически анализи, което да даде научни резултати. Доказвани през икономически теории, те са начин да се гради икономическа мисъл. Божидар Иванов напомня, че аграрната икономика е много повече от клон на икономическата наука, защото освен чистите икономически теории, има допирателни с основните закономерности и теории от социалните, биологични и физични науки. А това може да послужи за изграждането и развитието на много по-универсални специалисти и изследователи, отколкото се е свикнало да се мисли.

Съобразено с целта на анализа, предмет на монографичния труд са развитието на отрасъла и еволюцията на основните сектори в него, тяхната конкурентоспособност и представяне на външни пазари, както иположението на основните фактори – труд, капитал, цени на вложенията и на земеделските стоки. Основен обект на анализа е българското земеделие и съставните отрасли и сектори в него, като в анализа е правен паралел с избрани страни от ЕС. Тези страни са: Франция, Полша, Гърция и средно са ЕС, чийто избор е направен, за да се постигне представителство по оста: стари и нови страни членки, по географски признак – северни и южни и по големина – сравнително малки и големи.

Цялата книга може да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.