Държавен фонд „Земеделие” отпуска 6 млн. лв. за кредити за купуване на торове на стопани, отглеждащи трайни насаждения. Кредитната линия е насочена за производителите на плодове – ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, винени лозя и маслодайна роза, Тя цели да помогне в условията на трудната пазарна конюнктура, породена от пандемията от COVID-19 и влошените климатични условия.

ovoshno-darvo

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани с подадено и приключено заявление по схемите за обвързано подпомагане за производство на плодове за реколта 2020 г. Производителите, които отглеждат маслодайна роза и винена лозя, също следва да имат подадено и приключено заявление за кампания 2020, но по схемите за директните плащания. Допустимите бенефициенти трябва да кандидатствали по посочените схеми най-малко 3 години назад.

Кредитите ще се предоставят при лихва от 1,5% годишно. Лимитът на подпомагането за един кандидат е до 300 000 лв.

Заемите ще се предоставят за покриване на част от производствените разходи за купуване на торове по технологична карта за отделните култури, при следните ставки на хектар:

• ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини – 600 лв./ха;

• сливи и десертно грозде – 520 лв./ха;

• винени лозя – 460 лв./ха;

• маслодайна роза – 200 лв./ха.

Кредитите трябва да бъдат погасени до 30 ноември 2021 г.

Предстои Фонд „Земеделие“ съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите да изготвят указания за предоставяне на заемите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.