Вероятно на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава да расте. 245 лешояда от различни възрасти бяха преброени в Източни Родопи по време на традиционен мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите чрез изричане на почивни дни, съобщиха от Фондация „Подиви Родопи“.

leshoqd

В гръцката част на планината са регистрирани 60 птици така за Родопите стават общо 305 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са установени да нощуват в Източни Родопи до този момент от 2005 г. насам, когато започва тази схема за наблюдение на вида.

За сравнение, миналата година бяха регистрирани 147 лешояда заради лоши метеорологични условия, което в крайна сметка доведе и до по-ниската численост на установените птици. Преброяването традиционно се провежда в началото на зимата, когато започва размножителния период на лешоядите. Целта е да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова структура, предгнездовото разпространение и да се идентифицират потенциални заплахи в местата за гнездене и почивка.

В България ежегодният мониторинг обхваща и местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС „Зелени Балкани“, „Фонд за дивата флора и фауна“ и Дружеството за защита на хищните птици работят за връщането на вида. В Котел, Кресна, Враца и Сините камъни са установени общо 188 птици. През идните дни се очаква да бъдат обобщени резултатите и за територията на Балканския полуостров.

В преброяването в Родопите са участвали 18 експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците и Фондация
„По-диви Родопи“ oт българската страна и 14 души от гръцката страна на Родопите. Заради усложнената обстановка се наложи ограничение на преброителите до един или двама души на точка за преброяване. Сред другите наблюдавани интересни видове са сокол скитник, скален орел, морски орел, северен мишелов, скалолазка.

Традиционното преброяване на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров се провежда от 2005 г. и това е шестнадесетото поред преброяване. Организатор и координатор е БДЗП в партньорството с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Преброяването в Източни Родопи се извършва в рамките на LIFE проект “Oпазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe”.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.