gora

Днес се навършват 60 години от създаването на лесозащитните станции в България. Празникът за горските служители се проведе с научно-практическа конференция. Изпълнителният директор на Агенцията по горите Мирослав Маринов поздрави служителите в трите лесозащитни станции Варна, Пловдив и София за годишнината. Той заяви, че с професионалната си дейност те допринасят за лесозащитата, създаването и отглеждането на здрави, устойчиви и високопродуктивни гори.

„Практиката изисква навременна и компетентна намеса, за което изключително важна е съвместната работа с научните среди. Изразявам благодарност към всички служители, пряко ангжирани в сектора и в областта на лесозащитата за ползотворната работа по текущи здравословни проблеми в горите и своевременното преодоляване на предизвикателствата“, каза Маринов.

На онлайн конференцията държавни структури представиха доклади, свързани с историята и научно-практическите достижения в лесозащитата, актуалните здравословни проблеми в горите и бъдещото развитие на лесозащитната дейност в България. Обсъдени бяха теми за влиянието на климатичните промени върху горските екосистеми, особеностите на основните насекомни вредители и болести, както и полезната ентомофауна. Представените доклади ще бъдат отпечатани в специален сборник на списание „Наука за гората“ посветен на 60 години от създаването на лесозащитните станции в България.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.