Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за изменение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. До 15 февруари могат да се изпращат становища.

loze

На 29 януари 2021 година влезе в сила Делегиран Регламент (ЕС) 2021/95 на Комисията за изменение на Делегиран регламент (ЕС) 2020/592 относно временни извънредни мерки за дерогация от някои разпоредби на Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета с цел преодоляване на смущенията на пазара в сектора на плодовете и зеленчуците и лозаро-винарския сектор, породени от пандемията от COVID-19 и свързаните с нея мерки. Поради продължаващата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, регламентът предвижда пакетът от кризисни мерки за подпомагане на лозаро-винарския сектор, въведен през 2020 г., да продължи своето действие и през 2021 г.

Съгласно нуждите на сектора в България, през 2020 г. страната ни избра да прилага мярка „Кризисно съхранение на вино“, мярка „Събиране на реколтата на зелено“ при облекчен режим на администриране, да бъде увеличен размерът на подпомагането по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. за бенефициенти, сключили договор за предоставяне на финансова помощ до края на финансовата 2020 година, както и да се допусне възможност за изплащане на финансовата помощ съобразно извършените операции на установената от проверката на място площ (за мярка „Преструктуриране и конверсия на лоза“ и мярка „Събиране на реколтата на зелено“) и за подаване на заявление за окончателно плащане до края на финансовата година (за мярка „Преструктуриране и конверсия на лоза“).

За да се продължи действието на въведените в България кризисни мерки в лозаро-винарския сектор и през финансова 2021 година, е необходимо нормативната уредба да бъде изменена и допълнена.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.