През януари в лозовия сектор се извършват сравнително малко, както агротехнически, така и растителнозащитни мероприятия. В слънчевите и по-топли дни трябва да се обследват лозите с по-високи формировки за установяване на зараза от червен овощен акар и жълт ябълков акар, неприятели които често нападат лозовите насаждения и причиняват значителна вреда, посочват агрономи.

loze-peika

Тези неприятели зимуват, като яйца по чеповите на лозята и около пъпките на лозовите пръчки и в пукнатините на кората. С тези проверки ще се останови плътността на вредителите и ще се набележат мерки за борба с тях през вегетационния период.

Повечето от земеделските стопани, които ще създават нови лозови насаждения, закупуват необходимият им лозов посадъчен материал през есента и го съхраняват до пролетта на следващата година. За да не се допусне заразяване от чернилка е необходимо да се създаде оптимален режим на съхранение. Трябва да се поддържа влажност на въздуха около 60-65%, и влажност на пясъка 3-5%, а температурата на въздуха да бъде от порядъка на 2-6 градуса по целзий. При повишаване на тази температура над 8-10 градуса има опастност от прорастване на пъпките.

През януари често температурите падат до много ниски стойности. Необходимо е да се знае, че температури под минус 20 градуса могат да доведат до измръзване на част от пъпките на лозовите насаждения. В края на месеца трябва да се извърши обследване за наличие на такова измръзване. Ако е на лице то пъпките и дървесината почерняват. Тази преценка е необходима за правилното нормиране на добива през следващата година чрез резитбата.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.