Проведе се първото общо събрание на ловно-рибарско сдружение от Североизточна България, съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в България. Делегати от десетте дружинки обсъдиха важни теми за ловците. Председателят на сдружението Нико Радев подчерта в доклада, че е изминала много трудна година, като за първи път ловният сезон е завършил изключително слабо. Отстреляни са били само две диви свине в ловната дружинка в село Мали извор. Това се дължи на липсата на животни в ловищата заради АЧС, но важното е, че не са намерени трупове на умрели диви свине.

gurgulica

Поради малкото диви свине и невъзможността да се провеждат ловни излети на този вид дивеч добруджанските ловци се стремят към увеличаване на местния пернат дивеч в ловните райони на дружинките. Миналата година са били разселени 750 фазана и 300 яребици, същите бройки ще бъдат получени и през новия сезон.

Делегатите гласуваха създаване на два фонда – единия ”Задивечаване”, а другия ”Хищници”. Когато си заверяват билетите, ловците ще заплащат допълнително по 5 лева и за двата фонда, което ще спомогне за разселването на повече дивеч и за редуциране популациите на чакалите и лисиците.

Ловците са насочват към подобряване на дейността по стопанисването на дивеча и увеличаване отговорността в борбата с бракониерството. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.