2020 – годината, която се оказа изключително предизвикателна и трудна за цялото човечество. Наложените мерки и ограничения, страхът за здравето на нашите близки, ни накараха да погледнем с други очи към природата и околния свят. Светът на дивото като извор на енергия, цветове и живот, пристан на спокойствие и радост, възможност за вълнуващи преживявания и откривателство. Това посочват от Дружеството за защита на птиците.

golqm-siniger-ptica

Орнитолозите отчитат, че 2020 беше силно активна за ползвателите на мобилното приложение SmartBirds Pro. Броят на всички нови записи е над 153 000 – двойно повече в сравнение с 2019. От тях записите на птици са 145 038 от 317 вида, на земноводни и влечуги – 2441 от 52 вида, на бозайници – 7261 от 71 вида, на защитени безгръбначни – 414 от 129 вида, на защитени растения – 1172 от 442 вида.

От Дружеството коментират, че данните на природолюбителите допринасят за проследяване на промените в българските популации на дивите животни, а познанието за разпространението и числеността им са задължително условие за тяхното ефективно опазване.

Съществен е и научният принос на платформата най-вече в частта за събиране на данни. Информацията се използва за изготвяне на редица природозащитни становища и дейности, като обявяването на нови защитени зони – ЗЗ „Рила буфер“; аргументиране на мерки за опазване на редица територии, важни за биологичното разнообразие и други.

Чрез мобилното приложение всеки може да бъде полезен за прирoдата, обобщават еколозите.    

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.