През 2019 г. Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) определи 29 септември за Международен ден на осведомеността относно загубата на храни и хранителни отпадъци. Този ден идва и по време на глобалната пандемия COVID-19, която доведе до осъзнаване на необходимостта от трансформиране и балансиране на начина, по който се произвежда и консумира нашата храна.
На 29 септември 2021 г. Международният ден ще бъде отбелязан за втори път.
Намаляването на загубите на храна и хранителните отпадъци е от съществено значение в свят, в който броят на хората, засегнати от глад, бавно нараства, а тонове годна за консумация храна се разхищават. Хранителните отпадъци оказват ненужен натиск върху природните ресурси и околната среда. Тяхното намаляване допринася за реализирането на подобрения, насочени към развитие на устойчива, справедлива, здравословна и екологична хранителна система.
Успешното справяне с хранителните отпадъци е трудна задача. Разбирането на проблема и намирането на решения за справянето с него изисква обединяване на усилията на всички нас.
Прочетете повече и помислете какво можете да направите! Предприемете действия! Планирайте! Спрете разхищението на храна! За хората. За планетата.