Цените на доматите паднаха под средните за последните 5 години. Нивата на пипера са почти без промяна за месец, а при краставиците започват да се увеличават. Това сочи анализ на Института по аграрна икономика.

domat-krastavica

От началото на лятото, цените на доматите паднаха под средните за последните 5 години. През месец октомври те скочиха рязко в ЕС до 1,07 евро/кг. или 28% увеличение за месец. Испания и Холандия отбелязват увеличение, което се обяснява със свиване на евтиния внос от Мароко, който в последните години силно конкурира цените на доматите от Испания. Цените за ноември в ЕС се прогнозира да останат на равнищата от м.октомври, а през декември да се повишат до 1,20 евро/кг под давление на общото нарастване на селскостопанските цени.

През месец ноември цените на сладкия пипер в ЕС остават подобни на тези от октомври. Цените на едро в Испания са около 1,05 евро/кг, което е съпоставимо с цените за същия период на миналата година. Цените на едро на сладкия пипер в Турция вече са около 0,63 US$/кг, докато в предишния месец са били около 0,60 US$/кг. Тези цени са с около 40% по-високи отколкото за същия месец на миналата година и ще продължат да се повишават.

Цените на едро на краставици през ноември започват да се повишават, след като за 7-8 месеца бяха под тези от предходната година. В Полша, която увеличава пазарните си позиции в ЕС, цените са с 30% нагоре – до
1,39 евро/кг. Цените в Турция остават по-ниски отколкото по това време на миналата година – 0,34 US$/кг.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.