Цените на едро на краставици в Турция през м. октомври леко се повишават, като от нива около 0,24 US$/кг преди месец, нарастват до 0,26 US$/кг. На европейския пазар
конюнктурата е същата, като цените остават на миналогодишните равнища, в Испания те са около 0,37 евро/кг, а в Полша цените на едро са с около 8% повисоки на годишна база – 1,32 евро/кг. Цените ще продължат да се покачват, както заради сезонния фактор, така и заради растящите производствени разходи.

krastavici

Цените на едро на доматите в ЕС през м. септември и октомври са с 20-25% над средните за последните 5 години и достигнаха нови рекорди за цени на едро от 1,43 и 1,55 евро/кг. Причините за рязкото повишаване на цените в последните 2-3 месеца са в неблагоприятното време и поскъпването на енергийните разходи. Неблагоприятните условия ще се отразят на цените в следващите 1-2 месеца, които се очаква да бъдат с около 10% над средномесечните за последните 5 години. Цените на едро в Турция са около 0,38 US$/кг.

Цените на сладкия пипер в последните седмици се задържат. Червеният пипер в Испания през м. октомври се предлага на едро между 0,80 евро/кг, което е почти аналогично за месец. Цените на едро в Турция се повишават през м. октомври с 27% до 0,47 US$/кг, а на годишна база отбелязаният ръст с 33%.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.