Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) и Българската асоциация на производителите и износителите на вино (БАПИВ) формализираха партньорството си. Момчил Станишев, директор на ЦНСССКЦИЕ, и Галина Нифору, председател на БАПИВ подписаха Меморандум на разбирателството.

vino-chashi

Двете страни обединяват усилията си с цел да бъде увеличен износа на български марки вино и винени продукти към китайския пазар, който е най-големият в света. За да бъде постигнат този резултат, ЦНСССКЦИЕ и БАПИВ ще работят заедно за засилването и подобряването на популярността на български продукти сред китайските потребители.

Българската асоциация на производителите и износителите на вино е една от най-големите организации в бранша, като също така е организатор на Балканският международен винен конкурс, който е един от най-престижните на Балканския полуостров. Тази година той ще има две части. Първата ще бъде на остров Саламина в Гърция от 1-ви до 3-ти юни, а втората ще се състои в София от 16-ти до 18-ти юни. 

Една от първите инициативи на новосформираното сътрудничество ще бъде организирането на B2B семинари в онлайн формат между винопроизводители от ЦИЕ и китайски компании. Целта е запознаването на китайските представители с достойнствата на местните продукти и предимствата им пред сходни стоки от вече установени международни износители като Франция и Южна Африка. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.