Министерството на земеделието представи 6 проекта на мерки в лозаро-винарския сектор за новата ОСП. Браншовици коментират, че те са същите като досегашните, защото са се доказали като успешни.

 

loze

Проектът на мярката „Инвестиции в предприятия“ цели подобряване на общите резултати на винарските предприятия, адаптирането им към изискванията на пазара и повишаване на тяхната конкурентоспособност. Предвижда се изпълнението на дейности за подобряване на материалните и нематериални им активи. Такива са инвестициите в съоръжения за преработка и/или инфраструктура на предприятията в лозаро-винарския сектор, строително-монтажни работи за подобряване на производствения им капацитет, както и на средствата за предлагане на пазара.

Проектът за мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“ цели повишаване на жизнеспособността на гроздо- и винопроизводителите. Ще се насърчи създаването на лозови насаждения на нови по-подходящи терени и с конкурентни сортове, както и поддръжка на вече създадените. Изпълнението на мярката ще спомогне и за преодоляване на неблагоприятната възрастова и сортова структура на лозята, която ограничава възможностите за устойчиво и конкурентно развитие на сектора. Браншови организации са предложили тук да се включи за финансиране и агротехника и инвентар за робота в масивите.

Ще се прилага и мярката „Популяризиране в трети държави“, насочена за Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван, Сингапур, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Алжир, Русия, Беларус, САЩ, Канада, Мексико и Бразилия.

Запазва се мярката „Застраховане на реколтата“. В България застрахователната активност е на много ниски нива, като земеделските производители в малка степен сключват застрахователни полици ежегодно. Основната цел е запазването на доходите на производителите на винено грозде при загуби в продукцията, свързани с природни бедствия, неблагоприятни климатични условия, болести или нашествия от вредители.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ е инструмент, чрез който в момент на криза в лозаро-винарския сектор, се подпомага стабилизирането на пазара. По този начин конкурентоспособността на гроздопроизводителите няма да бъде повлияна в голяма степен от настъпилия дисбаланс между търсенето и предлагането в сектора. Предложението е подпомагани да бъдат лозови насаждения, които са създадени най-малко 4 винарски години преди кандидатстването и през последната винарска година преди кандидатстването е подадена декларация за реколта от тях. Финансова помощ се предоставя за не повече от 35 ха от лозовите насаждения на един бенефициент, колкото е и средният размер на лозарските стопанства в страната.

Обсъдена беше и интервенцията „Информиране в държавите членки“. Нейната основна цел е потребителите да бъдат информирани за отговорната консумация на вино и/или за системата за качество, заложена от Европейския съюз. Чрез нея ще се постигне по-висока култура на потреблението на вино и ще се популяризират вината с високо качество.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.