Създадена е необходимата координация между всички институции за съвместни действия след констатираното първично огнище на АЧС в животновъден обект за отглеждане на свине в с. Априлци, община Пазарджик. Това е уверил областният управител Иван Васев заседание на Областната епизоотична комисия.  Мерките, разпоредени в заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните се изпълняват от 19 август.

svine

ОДБХ-Пазарджик е организирала принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине. Труповете на животните се умъртвяват под официален надзор, по начин недопускащ разпространяване на болестта. Определен е подходящ терен за загробване, който се намира в близост до индустриалната ферма. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат над 13 000 животни от различни възрастови категории.

Забранява се влизането и излизането на хора, МПС, превозни средства, задвижвани чрез животинска тяга, селскостопанска техника, в района на обекта, по време на изпълнение на мерките. 

В цялата област Пазарджик се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън предпазната и наблюдаваната зона около огнището.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Априлци и Сбор, област Пазарджик. Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Цар Асен, с. Росен, с. Овчеполци, с. Гелеменово, с. Сарая, с. Юнаците, с. Величково, с. Попинци, с. Левски, с. Елшица, с. Памидово, с. Динката, с. Щърково, с. Калугерово, с. Карабунар, с. Свобода, област Пазарджик. В тези населени места има проверки, преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти.

Експерти от РДГ-Пазарджик съвместно с ловните дружинки продължават проверките в горските територии и вземат проби за АЧС от отстреляни диви прасета.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.