Предприети се незабавни мерки по преброяване на свинете в 10-километровата наблюдавана зона, а живите прасета в 3-километровата предпазна зона се умъртвяват. Това уверяват от  Областната епизоотична комисия. Комисията беше свикана и председателствана от заместник областния управител Иванка Петкова по повод откритото огнище от Африканска чума по свинете в село Красново, община Хисаря през миналата седмица. 

svine

Става дума за 5 прасета, отглеждани в заден двор. Работата по огнището е приключена 3 часа след получаването на положителните лабораторни резултати от Националната референтна лаборатория. Прасетата са умъртвени по хуманен начин, загробени са на утвърдената площадка от комисията към Общината, помещенията и транспортните средства са почистени и дезинфекцирани, дрехите на служителите, работили по случая – изгорени, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните.

В село Красново ще бъдат унищожени по хуманен начин всички домашни прасета и загробени. Помещенията, в които са отглеждани, ще бъдат почистени и многократно дезинфекцирани. Собствениците ще бъдат обезщетени.

В трикилометровата предпазна зона около огнището няма други населени места. В десеткилометровата контролна зона попадат населени места от две общини от област Пловдив и една от област Пазарджик. От община Хисаря са селата Старосел, Беловица, Мало Крушево и Кръстевич, от община Съединение е село Драгомир, от община Стрелча – село Дюлево. В тях ще бъдат взети мерки по превенция появата на вторично или ново огнище на болестта. Извършва се преброяване и актуализиране на данните за отглежданите прасета. Освен това ще бъдат вземани кръвни проби от животните и ще бъдат извършвани ежеседмични клинични прегледи. При случай на умряло животно, също ще се изследват проби от него. Проби ще се вземат и от всяко прасе с признаци на болестта.

В цялата област Пловдив се забранява търговията и транспортирането на свине, с изключение на индустриалните свиневъдни стопанства и фамилни ферми, чиито животни се транспортират за незабавно клане и доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на условията на съответната заповед.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.