8 земеделски асоциации на млади фермери в Германия подписаха отворено писмо, в което призовават за повече пари за младите земеделски стопани от Общата селскостопанска политика. Те настояват за целенасочена подкрепа за стартиращи предприятия.

carevica-polivane

В позицията си младите хора в селските райони отправят исканията си за прилагане на Общата селскостопанска политика с идеята за запазване на поне 4% от парите по 1-ви стълб за подпомагане на младите стопани. В Германия за това трябва да се заделят около 200 милиона евро годишно. До момента федералните и държавните правителства се споразумяха само за подкрепа за млади земеделски стопани, която ще се състои от 2% от средствата по първия стълб.

Младите предприемачи се нуждаят от надеждна и солидна стартова подкрепа за инвестициите, които са свързани с разходите, когато поемат или започнат своя бизнес, посочват браншовиците. За да създадат собствени работни места ще са необходими инвестиции в размер на общо 610 000 евро, според изчисления на организациите. Досега само в Саксония-Анхалт се предоставя подкрепа за млади земеделски стопани, която им помага при започването на бизнеса с максимум 70 000 евро.

В откритото си писмо младежките сдружения се оплакват, че политическият дебат за насърчаването на младите земеделски стопани обикновено е за увеличаване на премията за площ в първия стълб. Младите стопани искат също:

  • създаване на национален координационен център за безплатни консултации на младите земеделски;
  • улесняване на достъпа до земя чрез коригиране на критериите за възлагане на държавните земи и данъчни облекчения;
  • улесняване на достъпа до капитал чрез разширяване на прилагането на офертите на Банката за пенсионно осигуряване в селското стопанство и чрез по-благоприятни, гъвкави и опростени гаранции и заеми;
  • създаване на отделна програма за стипендии за млади земеделски стопани от Федералното министерство на земеделието;
  • намаляване на ненужните бюрократични пречки при прилагането и извличането на финансиране.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.