Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) са поголовието от млечни крави през 2021 г. да намалее до 221 хил. животни, с 3% по-малко в сравнение с 2020 година. Предвижданията са стадото от млечни овце също да претърпи съкращение до 955 хил .глави, което е 2% надолу.

mliako-kana

Оценките за общото производство на мляко за 2021 г. са за 985 хил.т, което представлява 2% по-малко в сравнение с 2020 г., което се дължи на засушаването през основните пасищни месеци и растящите цени на фуражите.

Изкупната цена на млякото за второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година се е повишила за: кравето с 3%, за биволското с 6%, овчето с 9%,
единствено козето намалява с 5%. Засега това увеличение няма да успее да посрещне настъпващото увеличение на фуражите, което е между 10-15%.

В средносрочния анализ за развитие на земеделието на ЕК се посочва, че целите за устойчивост в новата ОСП е възможно да доведат до по-умерен ръст в годишното производство на мляко (+0,6%). Производството на биологично мляко вероятно ще достигне 10% през 2030 г. (при 3,5% през 2018). Продуктивността ще продължи да нараства с по-бавен темп, поради прилагането на различни системи на производство. Очаква се по-дълг период на използване на кравите, което ще повлияе положително за намаляване на емисиите.

Изследване на САРА за конкурентоспособността в млечната индустрия показва, че съставните индекси на конкурентоспособност демонстрират интересна картина. Динамиката на индекса за ЕС показва намаление до 2012 г. и има положителна тенденция в последните години, като основната причина за това развитие са повишенията в стойностната компонента. За САЩ, индексът разкрива значително подобрение, но намалява през последните три години поради намаляване на стойностния компонент. За Нова Зеландия, индексът е на максимални равнища от всички основни големи глобални производителки и достига 0,98, което е близко до теоретичния таван от 1.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.