По оперативни данни на Министерството на земеделието, храните и горите към началото на април 2021 г. площите за реколтиране с пшеница са с 3,5% над отчетените по същото време на 2020 г., а тези с маслодайна рапица, ръж и тритикале – с между 10,1% и 27,6%. Сред основните есенни култури единствено при ечемика се наблюдава известно намаление на площите за реколтиране на годишна база – с 2,7%. Част от пропадналите площи са разорани и ще бъдат презасети

pshenica-darvo

На този ранен етап сеитбата на основните пролетни зърнени и маслодайни култури
изостава спрямо година по-рано предвид метеорологичните условия. Засетите ниви с маслодаен слънчоглед са с 68% по-малко, при царевицата с 98 на сто, а при пролетния ечемик с 47%.

И към външната търговия. При липса на отчетени количества за последната седмица, общият експорт на пшеница през Пристанище Варна от началото на текущия пазарен сезон до момента се свива с 61,1% на годишна база, а този на ечемик – с 39,9%. През порта все още не са преминавали товари с рапица от реколта`2020. Експортът на царевица и слънчоглед през Пристанище Варна остава в застой за поредна седмица. Общо за периода от началото на септември 2020 г. до 4 април 2021 г., износът на двете култури през порта е респективно с 21,2% и 44% под миналогодишния. От началото на съответните пазарни години (м. юли 2020 г. за есенните и м. септември 2020 г. за пролетните култури) през Пристанище Варна са внесени 2,2 хил. тона ечемик, 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед. На този етап няма данни за осъществен импорт на пшеница и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас. 

Средно за страната, в края на м. март 2021 г. се наблюдава леко поевтиняване на
пшеницата на седмична база – с 0,7% за хлебната и с 1,2% за фуражната. Изкупните цени на ечемика, царевицата и слънчогледа се задържат на нивата от предходната седмица. Повишението на цените на пшеницата, царевицата и слънчогледа спрямо година порано е в границите от 21,4% до 52,3%. Единствено ечемикът се търгува по-евтино, отколкото по същото време на миналата година – с 6,6%. 

В стойности средните цени за България са следните. Хлебната пшеница се търгува средно за 409 лева на тон, а фуражната за 398 лева. Нивото на ечемика е 285, на царевицата – 398, на слънчогледа 1 016 лева на тон. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.