Започна посевна кампания на зимните култури. Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) очаква прибраните площи с пшеница през следващата 2022 г. да достигнат 1,15 млн.ха, ечемик – 117 хил ха. и рапица – 133 хил.ха. Тези площи са почти аналогични с миналогодишните и със средните за последните години.

seitba

Впечатление прави намаление на площите с ечемик, които в сравнение до 2017 г. са заемали около 180 хил.ха. от обработваемата земя. Намаление има и при рапицата, която до 2018 г. е покривала около 180 хил.ха. Засега повишените разходи за производство не се очаква да се отразят на свиване на площите, но ще засегнат в известна степен добивите.

Изчисленията на САРА показват, че с най-високи брутни маржини за реколта 2021 е рапицата, които на хектар са около 1350 лв/ха, приспадайки преките производствени разходи (без рента, труд и др. постоянни разходи). Осезаемото увеличение на цените на слънчогледа повишиха брутните маржини за тазгодишната реколта и той заедно с пшеницата се изчислява да имат около 1200 лв/ха. По-слабата реколта от царевица сваля брутната доходност до 1115 лв/ха, а същата при ечемика се оценява на 885 лв на хектар.

На годишна база изкупните цени в България са най-високи при царевицата – 48% нагоре и слънчогледа – 56%. С най-голям потенциал за нарастване в следващите месеци е цената на пшеницата и най-вече ечемикът, където има място за до 25% увеличение. Прогнозираните средни цени на културите за този месец декември са както следва: хлебна пшеница – 470 лева на тон, фуражна пшеница – 455 лева, ечемик – 370, царевица – 465 и слънчоглед – 1 130 лева на тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.