Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проект на Заповед на министъра на земеделието на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, чл. 16 от Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Заинтересованите страни могат да изпращат коментари до 27 февруари 2022 г на следната електронна поща: rdd@mzh.government.bg .

niva

Съгласно чл. 16 от Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., когато при проверка на място или административните проверки се установи, че за съответните земеделски парцели или животни не са спазени базовите изисквания, минималните изисквания за торене и използване на продукти за растителна защита и изискванията по управление, годишните агроекологични плащания се отказват или намаляват съгласно методика, утвърдена от министъра на земеделието.

С настоящия проект на заповед се урежда реда за реализиране на възможностите на Разплащателната агенцията да намали отчасти подпомагането, ако установи неспазване на поетите ангажименти или други задължения от бенефициентите, съответно да не предостави финансова помощ при определяне на плащанията за кампания 2021 г., след като приложи съотносимите разпоредби от правото на Европейския съюз и съответните норми от националното законодателство. При определяне на процентните намаления са взети предвид получените данни от Разплащателна агенция по отношение на резултати от извършен контрол по мярката през предходните две кампании.

Предвижда се заповедта да се прилага за предстоящи годишни плащания по кампания 2021, като са направени актуализации на текстовете, с които може да се намали установената сума при неспазване на повече от едно изискване по управление. Направени са предложения за промени в конкретни изисквания по управление на някои дейности по направления, произтичащи от измененията в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и в Наредба № 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.