Министерството на земеделието, храните и горите уведомява биологичните оператори с дейност животновъдство – пчеларство, за изготвен документ с препоръчителен характер, в изпълнение на препоръка от Одит на Европейската комисия, проведен в България в периода от 19 до 29 ноември 2019 година с цел оценка на системите за контрол на биологичното производство и етикетирането на биологични продукти.

pcheli-slanchogled

Документът – „Насоки за избор на подходящо разположение на пчелините за производство на биологични пчелни продукти“ определя критерии за избор на местоположението на пчелините и анализ на заобикалящата растителност в радиус от 3 км. Насоките посочват обществено достъпните източници на информация от които операторите пчелари може да събират доказателства и документи за растителността и източниците на замърсяване в 3 км. радиус от пчелините и да посочват подход за извършване на анализа им.

Целта на Насоките е да гарантират единен подход при избора на подходящо място на пчелина и анализа на медоносната растителност, източник на нектар и полен, в радиус от 3 км от площадката на пчелина (парцел/имот/площ, върху който са разположени кошерите).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.