Министърът на земеделието издаде Заповед № РД 09-600/15.06.2021 г. за определяне на правила относно осъществяване на процеса по разселване на риба и други водни организми. Тя допълва и коригира фактическа грешка, която е допусната в предходна Заповед № РД 09- 352/02.04.2021 г.

zaribqvane-riba

Ето и конкретните правила, регламентирани в новата Заповед.

Зарибителният материал, който ще се използва, трябва да е с произход от региона, в който ще се зарибява. Зарибяванията на водоемите в даден район на басейново управление (Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски или Западнобеломорски) да се извършва по възможност със зарибителен материал с произход от рибовъдни стопанства, намиращи се на територията на съответният район за басейново управление;

Хайверът, от който е получен зарибителният материал, да бъде с местен произход.

При зарибяване на пъстървовата и пъстървово-мряновата зона на реките, да се разселва само речна (балканска) пъстърва, при условие че се извършват малки акции за зарибяване с материал до 4000 личинки, като не се допуска повече от едно зарибяване за една година на една река.

В стоящите води (язовири и езера) основно да се зарибява с традиционните ценни видове: шаранови (шаран, лин), растителноядни (бял толстолоб, пъстър толстолоб, бял амур) и хищни видове (сом, бяла риба).

При избор на обект за зарибяване, с приоритет да бъдат язовирите публична държавна собственост, както и определените съгласно чл. 32, ал. 4 от ЗРА водни обекти, в които любителският риболов е разрешен в периода на размножаване на рибите и другите водни организми.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.