Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков поздрави пчеларите по повод на Световния ден на пчеларите – 20 май. В поздравителния си адрес той посочва, че заедно с експертния си екип ще работят за подкрепа на сектора и преодоляването на трудностите, пред които е изправен. Агросектор.БГ публикува без редакторска намеса поздравът на агроминистъра. 

pchelar

Уважаеми пчелари,

Поздравявам Ви по повод Световния ден на пчелите – 20 май. Обръщам се, както към пчеларските организации, така и към местните, общински сдружения и редовите пчелари – професионално занимаващи се и любители, с благодарност към Вашата всеотдайност, любов към природата и нейното опазване!

Вашата дейност е индикатор за чиста и здрава природа, с работата си гарантирате биологичното разнообразие, имате значим принос в развитието на земеделието и запазването на екологичното равновесие. Тема актуална – за обществото, за земеделието, както и в дневния ред на Европейския съюз.

Благодарение на Вашия труд на трапезата ни присъстват незаменимите и необходими за човешкото здраве пчелни продукти. Ежегодно в страната се произвеждат между 9 и 11 хил. тона висококачествен пчелен мед, като над 80 % от него е насочен за износ. За нас е гордост, че „Странджанския манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ е първото българско защитено наименование за произход, вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през м. април 2019 година. Приветстваме инициативата от миналогодишната кампания – производителите от сдружението „Странджански манов мед“ се сертифицираха успешно, като се надяваме през тази година още пчелари от района да проявят интерес и да се възползват от тази европейска схема за качество.

Като министър на земеделието, храните и горите заедно с екипа си, научната общност и доказани експерти ще работим за подкрепа на сектора и преодоляването на трудностите, пред които е изправен.

В тази връзка трябва да подчертая, че интересът към пчеларството в България традиционно е голям, а заедно с това се увеличават и отговорностите пред българските пчелари за добив на качествени и безопасни пчелни продукти. Доказателство за това са множеството пазари, с участие на производители на различни видове мед, прашец, прополис и продукти от тях.

Уверявам Ви, че чрез своята политика Министерството на земеделието, храните и горите ще създава устойчива среда за развитието на пчеларството и в посока опазване на биоразнообразието.
Пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, високи добиви, здрави пчелни семейства и благоденствие!


С уважение,

Проф. д-р Христо Бозуков
Министър на земеделието, храните и горите

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.