Най-важна работа след прибирането на зърното от есенниците си остава дълбоката обработка на освободените площи. Августовската оран е най-качествената и за да е така, тя трябва да е придружена с полагащото се органично и минерално торене.

soya

Сухото и горещо августовско време принуждава стопаните да прибягват по-често към напояване. Водата несъмнено ще увеличи добива от царевицата, но през втората половина на месеца може да се окаже вредна за цвеклото. Тя ще намали захарнотно съдържание и ще влоши технологичните качества на кореноплодите.

Настъпва времето за прибиране на някои полски култури като соята, фасула и други. Много е важно да се определи точно времето за прибиране. От това ще зависи качеството на продукцията, годността й за съхранение, преработка или пряка употреба. Бобовете на соята трябва да придобият ръждивокафява или сребристожълта окраска, семената да са твърди, а листата да са започнали да изсъхват, за да се каже, че е време за прибиране. На фасула много добре ще се отрази изсушаването му на слънце. Ако се съхрани с влага повече от 14 %, зърната няма да запазят белия си цвят, а ще пожълтеят. Не е изключено при такава влажност да се развият и плесени.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.