През април екип на Българското дружество за защита на птиците постави камери за онлайн видео наблюдение на две щъркелови гнезда в селата Ярлово и Драгушиново. Опасностите и проблемите, които сполетяха щъркелите, доказаха нагледно с какви заплахи се сблъскват тези птици, повечето от които причинени от човека. Камерите изпълниха една от най-съществените си цели – да дадат гласност на тези проблеми и да направят хората съпричастни.

shtarkel

През април мъжката птица от гнездото в Ярлово (Ростислав) загина, обясняват еколозите. Вероятната причина за смъртта му е отравяне. Неговата партньорка (Снежи) вече бе снесла яйца, които се наложи да бъдат взети и излюпени в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. През юни малките успешно бяха поставени в приемни семейства – в други гнезда на щъркели в село Драгушиново. През май Снежи намери нов партньор (Вихрен), но двамата не успяха тази година да отгледат поколение. В средата на юни новата мъжка птица бе сполетяна от друга опасност – около крака му се бе заплела корда. Няколко седмици е наблюдавано отблизо състоянието на птицата, която продължаваше да лети уверено и да се храни.

Семейството щъркели от село Драгушиново и тази година успя успешно да отгледа поколение. Макар най-малкото щъркелче да загина, останалите три израснаха пред очите и направиха първия си полет.

И двете гнезда вече са празни, затова спираме онлайн видео наблюдението и пожелаваме и на двете семейства успешен и безопасен полет до Африка.

През юни е стартирано излъчването и от гнездилка на чухал. Четири малки пухени топки пораснаха и едно по едно напуснаха гнездото. Гнездиката е разположена в близост до Природозащитния ни център „Пода“. Двете камери в нея имаха за цел, освен да ни свържат с живота на тази потайни птици, но и да бъдат събрани нови научни данни за поведението на вида, необходими при планирането на дейности за неговото опазване. Гнездилката вече е празна и излъчването от нея също ще бъде спряно.

Камерите на БДЗП акумулираха над милион и двеста преглеждания, като е имало дни с над 22 000 индивидуални посетители. През пролетта ще има нова информация за камерите и гнездата, в които ще бъдат сложени.

Единствената камера, която все още остава активна и излъчва на живо, е тази от диво гнездо на семейство египетски лешояди близо до Провадия. Малкото на световно застрашения вид все още не е напуснало нишата и продължава да бъде обгрижвано от своите родители.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.