От Националната Био Асоциация са изпратили до премиера Бойко Борисов и до земеделския министър Десислава Танева позиция относно провежданата политика в сектор „Плодове и зеленчуци“ и „Биоземеделие“. В становището си организацията предлага да бъдат извършени спешни промени в нормативната уредба, касаеща биологичния сектор. Асоциацията настоява за промени в няколко схеми.

krastavica

Браншовиците искат спешни нормативни промени в процента на припокриване по агроекологичните мерки, като процента на припокриване да не е 90%, а 75%. Всички стопанства, които са спазили био ангажиментите си към 2020 г., и
не са получили подпомагане през 2017, 2018 и 2019, поради направените нормативни промени за източване на био мерките – да получат дължимото им плащане. В момента тези стопанства реално са в изключително тежко финансово положение, тъй като не са получаване компенсаторно плащане в годините назад и нямат ликвидни средства да посрещнат предизвикателствата през тази година и следващите.


Асоциацията настоява и в спешен порядък да се удължи с 6 месеца, изпълнението на вече одобрените проекти по схема за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция, прилагана през 2019 и 2020-та. От сектора искат и да се извърши промяна по схема за компенсиране на загубите на земеделски стопани заради природни бедствия, като се допълни с нова таблица на технологичните разходи за биокултурите. В становището посочват, че е необходима и промяна по схемата за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, като се допълнят с разходни норми на газьол по култури – за биологично производство.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.