Около 115,4 милиона долара са спешно необходими, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията с продоволствената криза и прекъсване на веригите за доставки на храни в Украйна. Това се казва в становище на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). С този план ФАО удвоява първоначалната си заявка от 50 милиона долара за подкрепа на 376 660 малки и средни земеделски домакинства или почти един милион души до декември 2022 г.

pochva-motika

„Достъпът, производството и цялостната наличност на храна са в много лошо състояние в много части на Украйна, в резултат на войната и усилията за укрепването на селскостопанското производство и функционирането на веригите за доставка на храни ще бъдат от решаващо значение за предотвратяване на продоволствена криза през 2022 г. и 2023 г.“, каза Рейн Полсен, директор на ФАО по извънредни ситуации и устойчивост.

Той добави, че непосредствената грижа на ФАО е да подкрепи текущия пролетен сезон на засяване и да предотврати прекъсването на предстоящото прибиране на реколтата, което обикновено се случва през юни-юли и може сериозно да застраши продоволствената сигурност в страната. Селското стопанство зависи от сезоните. Няма време за губене за подготовка на предстоящия есенен сезон. От ФАО изчисляват, че една трета от реколтата през тази година няма да бъде прибрана, а също толкова от земеделската земя няма да бъде обработена. Ситуацията се влошава и от намаления достъп до важни селскостопански суровини. Предварителните данни, събрани от ФАО, показват, че земеделските производители се нуждаят от пари, за да доставят суровини и услуги за производството на храни и да поддържат дейността си. Предоставянето на семена за различни култури, заедно с паричните средства, ще гарантират спазването на сезонните срокове за производството на храни, посочват от организацията. Подкрепата за животновъдите ще включва транспорт на дребни животни, суровини и фуражи, за да се даде възможност на уязвимите домакинства да произвеждат мляко, месо и яйца, които да задоволяват нарастващото търсене.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.