Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проект на постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за специфичните изисквания към казеините и казеинатите, предназначени за консумация от човека. С проекта на наредба се определят специфичните изисквания към наименованията, състава и характеристиките на казеините и казеинатите, предназначени за консумация от човека, етикетирането, методите за вземане на проби и за анализа им. До 7 юни заинтересованите страни могат да изпращат становища.

mlekoproizvodstvo

Казеинът е един от основните протеини в млякото. Той се използва в производството на сирене, като подобряващ агент в производството на вино и като хранителна добавка. Казеините, обхванати от проекта са:
• кисел казеин за хранителни цели;
• сирищен казеин за хранителни цели;
• казеинат за хранителни цели.

С проекта се транспонират актове на Европейския съюз. Актуализират се и се опростяват правилата за етикетиране на казеин, когато е предназначен за консумация от човека.

Проектът предоставя на бизнес операторите информацията, която им е необходима за правилното определяне и етикетиране на казеините и казеинатите. Това е изключително важно и помага за идентифициране на алергените в храните.

Проектът ще улесни и подобри извършването на официалния контрол при производството и използването на тези продукти.

В проекта са регламентирани стандарти, приложими за казеините и казеинатите за хранителни цели, съдържание на замърсители, примеси и спомагателни вещества, както и органолептичните им характеристики.

Дадени са определения за казеини и казеинати и кога не се използват за консумация от човека.

Определени са изисквания за наименованията им, етикетирането и пускането на пазара.

Подробно са регламентирани методите за вземане на проби за целите на химичния анализ и за анализ на състава на казеините и казеинатите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.