Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за изискванията към някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека. Становища по документа могат да се изпращат до 9 април. С проекта се цели да се определят изискванията към наименованията, състава и характеристиките на някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека, както и изисквания при етикетирането на тези млека. В проекта са включени също методите за вземане на проби за целите на химичния анализ на посочените в нея частично или напълно дехидратирани млека и методите за анализ на състава им.

prqsno-mlqko

Съгласно чл. 5 от Закона за храните, специфичните изисквания към групи и подгрупи храни или определена храна от групи или подгрупи храни, тяхното производство, преработка и/или дистрибуция се определят с наредби на Министерския съвет. В тази връзка е необходимо да бъде издадена нова Наредба, която да отмени действащата към момента Наредба за изискванията към някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека. Разпоредбите в проекта на наредба са прецизирани и са съобразени с настъпилите промени в законодателството на Европейския съюз, както и в националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.
С оглед защита здравето и правата на потребителите, наредбата осигурява предоставянето на информация за групата храни, регламентирани в нея. Гарантирано е правилното етикетиране на млека, които не са предназначени за храна на кърмачета на възраст под 12 месеца.

Наредбата определя ясни изисквания и критерии към наименованията, състава, характеристиките и етикетирането на някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека, попадащи в обхвата на нормативния акт.

Улесняват се дейностите по извършване на официален контрол в обектите за търговия, производство, преработка и дистрибуция с обхванатата група храни.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.