Министерството на земеделието, храните и горите публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти. С проекта се определят ясни изисквания и критерии към наименованията, характеристиките, състава и етикетирането на какаото и шоколадовите продукти, с което се очаква да се гарантира висока степен на защита на здравето и правата на потребителите на територията на България, чрез осигуряване на подходяща информираност за тази група храни. До 8 октомври заинтересованите страни могат да изпращат становища по него.

shokolad-bonboni

Проектът на наредбата следва структурата и съдържанието на съществуващата Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти. Разпоредбите в проекта на наредба са прецизирани и са съобразени с настъпилите промени в правото на Европейския съюз, както и в националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

С проекта се транспонира акт на Европейския съюз и се цели да бъдат регламентирани определени изисквания към наименованията, характеристиките, състава и етикетирането на какаото и шоколадовите продукти.
Регламентирани са дефинициите и наименованията, под които какаото и шоколадовите продукти се предлагат на пазара. Определен е и съставът на шоколадовите продукти, като добавянето на други хранителни съставки е регламентирано в количество не повече от 40 % от общата маса на крайния продукт.
В проекта са регламентирани и изискванията към етикетирането на какаото и шоколадовите продукти, които не са нови и съществуват и в сега действащата наредба, както и начина на изчисление на минималното съдържание на съставките в шоколадовите продукти. 

Проектът цели гарантиране на висока степен на защита на здравето и правата на потребителите на територията на България, чрез осигуряване на подходяща информираност за групата храни, регламентирани в проекта. Улесняване свободното движение на какаото и шоколадовите продукти и осигуряване на лесен достъп до висококачествени продукти. Принципът на свободното движение на стоки е ключов елемент при създаването на отворен вътрешен пазар. Единният европейски пазар помага на предприятията в ЕС, като цяло, да изградят стабилна платформа в открита, разнообразна и конкурентна среда. Ограничаване на възможностите за системни нарушения и повишаване на ефективността на официалния контрол на тези продукти.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.