Министерството на земеделието пусна за публично обсъждане Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 77 от 2006 г. за признаване за вписване на нови сортове земеделски растителни видове, сортове за консервация, сортове за съхранение и сортове, развити с цел отглеждане при специфични условия, в Официалната сортова листа на Република България и Общия каталог на държавите – членки на ЕС. Становища по Проекта могат да се изпращат до 5 април 2021 г.

semena

С Наредба № 77 се въвеждат изискванията на Директива 2002/53/ЕО на Съвета от 13 юни 2002 година относно общия каталог на сортовете земеделски растителни видове. Впоследствие в Наредбата са транспонирани Директива 2008/62/ЕО на Комисията от 20 юни 2008 година, уреждаща някои дерогации за признаване на земеделски местни видове и сортове, които са естествено адаптирани към местните и регионалните условия и са заплашени от генетична ерозия, и търговията със семена и посадъчен материал от картофи на тези местни видове и сортове, както и Директива 2009/145/ЕО на Комисията от 26 ноември 2009 година за предоставяне на някои дерогации относно признаването на зеленчукови местни видове и сортове, които са традиционно отглеждани в определени местности и райони и са застрашени от генетична ерозия, и на зеленчукови сортове без истинска стойност за производството на търговски култури, но развивани с цел отглеждане при специални условия, както и относно търговията със семена от посочените местни видове и сортове.

В резултат на направените изменения някои от текстовете на Наредбата са станали неточни и трудно разбираеми за нейните адресати, което налага актуализирането и прецизирането й, посочват от агроведомството. Освен това, текстовете й са остарели и не съответстват напълно на разпоредбите на действащото европейско право и националната нормативна уредба.

В заключителните разпоредби на Проекта на Наредбата се прави актуализация на срока за внос на овощен посадъчен материал и овощни растения от трети страни в Наредба № 3 от 2010 г. за търговия на овощен посадъчен материал и овощни растения, предназначени за производство на плодове на пазара на Европейския съюз, а в Наредба № 8 от 2007 г. за процедурите по сертификация и/или одобрение на произвеждания и търгуван посевен материал от групите земеделски растения – зърнени, маслодайни и влакнодайни, фуражни, зеленчукови, картофи и цвекло се отменя срокът на сертификатите на семената от всички категории, тъй като сертификатите вече са безсрочни.

Целта на предложения Проект на нормативен акт е да се актуализират разпоредбите на Наредба № 77 от 2006 г., така че те да отговарят на действащото национално и европейско законодателство и да станат по-разбираеми и прозрачни за нейните адресати.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.