Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени. С проекта на Наредба се цели определяне на ясни изисквания и критерии към наименованията, състава, характеристиките, етикетирането и производството на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, предназначени за консумация от човека. Проектът не се прилага за изброените продукти, предназначени за влагане при производството на фини печива, сладкарски изделия, бисквити и други.

sladko-burkani

До 13 август 2021 г. всички заинтересовани страни могат да изпращат становища по текстовете.

Наредбата се приема на основание чл. 5 от Закона за храните.

Проектът на наредбата следва структурата и съдържанието на съществуващата Наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени. Разпоредбите в проекта на наредба са прецизирани и са съобразени с настъпилите промени в законодателството на Европейския съюз, както и в националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

Предвижда се постановлението да влезе в сила в 14-дневен срок от деня на обнародването му в „Държавен вестник“, тъй като е необходим срок за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към изискванията на наредбата.

Цели се гарантиране на висока степен на защита на здравето и правата на потребителите на територията на Република България, чрез осигуряване на подходяща информираност за групата храни, регламентирани в проекта.

Улесняване свободното движение на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени и осигуряване на лесен достъп до висококачествени продукти. Принципът на свободното движение на стоки е ключов елемент при създаването на отворен вътрешен пазар. Единният европейски пазар помага на предприятията в ЕС, като цяло, да изградят стабилна платформа в открита, разнообразна и конкурентна среда.

Ограничаване на възможностите за системни нарушения и повишаване на ефективността на официалния контрол на тези продукти.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.