По искане на Европейската комисия, Панелът за биологични опасности (Панел BIOHAZ) към Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ) излезе с научно становище с насоки, които да подпомогнат бизнес операторите с храни (БОХ) да вземат решение кога да поставят „използвай преди“ или „най-добър до“ при означаване на датата за своите продукти. Ето и основните моменти от становището.

magazin

Европейската комисия е поискала от панела на ЕОБХ за биологични опасности (BIOHAZ) да изготви научни становища, предоставящи насоки за означаването на датите и свързаната с тях информация за храните, с оглед на прилагането от страна на бизнес операторите с храни (БОХ) на Регламент (ЕС) №1169/2011 за предоставяне на информацията за храните на потребителите, като интегрирана част от тяхната система за управление на безопасността на храните (СУБХ).
Становищата е трябвало да разработят основан на риска подход, който да се следва от БОХ при вземането на решение за вида на означаване на датата, определянето на срока на годност и свързаната с тях информация за храните, която трябва да се предоставя на етикета, за да се гарантира безопасността на храните.
По-специално, от ЕОБХ е поискано да предостави научни съвети в техническо задание 1 (ToR1 – Terms of reference ) относно факторите, които създават възможност някои храни да станат нетрайни и следователно, вероятно след кратък период, те да представляват непосредствена опасност за човешкото здраве, и за това как тези фактори трябва да бъдат взети предвид от БОХ, когато решават дали е необходимо означаване на датата с „използвай преди“ и определяне на срока на годност и необходимите условия за съхранение, както и в техническо задание 2 (ToR2), относно факторите, които създават възможност някои храни да станат негодни за консумация от човека, но без да представляват непосредствена опасност за човешкото здраве. В техническо задание 3 (ToR3) се предоставят съвети относно условията за съхранение и/или сроковете за консумация след отваряне на опаковката, за да се избегне увеличаване на рисковете за безопасността на храните, докато техническо задание 4 (ToR4) се отнася до размразяване на замразени храни, включително добри практики, условия на съхранение и / или срокове за консумация.
В настоящото становище са разгледани технически задания 1 и 2 (част 1 – Означаване на датата), докато задания 3 и 4 са обхванати в част 2 – Информация за храните, като част 2 предстои да бъде публикувана през 2021 г.
Експертите изготвили становището, предоставят насоки за съответните микробиологични опасности (патогенни микроорганизми), които трябва да се вземат предвид от БОХ при определяне дали дадена храна може да представлява непосредствена опасност за човешкото здраве и за видовете храни, в които тези патогенни микроорганизми е по-вероятно да присъстват. За да се подпомогне определянето на патогенни микроорганизми, важни за срока на годност на нетрайните храни (perishable foods), е извършен преглед на данните за патогенните микроорганизми в различни видове категории храни и техните екологични фактори, влияещи върху растежа и са посочени информационни източници на данни за взривове от хранителни заболявания.

Пълният текст на становището прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.