В началото на декември за първи път от десетилетия Китай поръча ориз от Индия, един от най-големите износители в света. Причините за бума на вноса са множество. Заради масови наводнения в зърнените региони Китай загуби значителни части от реколтата си, а с това има и влошено качество на продукцията. Резултатът е рязко покачване на цените на зърното на китайския вътрешен пазар до все по-нови върхове и бум на вноса, който надхвърля всички известни досега измерения.

kitai

Наред с това сушата в най-важните производствени райони при царевицата налага внос, а резултатът е рязко покачване на цените на зърното на китайския вътрешен пазар до нови върхове и огромен бум на вноса от всички величини, известни до момента, централно определени, базирани на цените квоти за импорт.

Две основни грижи на китайците играят решаваща роля тук – продоволствената сигурност след лошата реколта, т.е. внос на пшеница и ориз. От друга страна, задоволяване с храна нарастващите популации на свине след африканската чума по свинете – т.е. да има на пазара достатъчно фуражно зърно като царевица, ечемик, сорго или соя.

Във всеки случай огромният апетит на Китай за зърно беше основен двигател на световните пазари и допринесе решаващо за факта, че цените на зърното в Европа, САЩ и Русия се покачиха много високо – и в много случаи дори достигнаха многогодишни върхове. През последните няколко месеца Китай купува огромни количества царевица от САЩ, защото възстановява своето стадо от свине много по-бързо от очакваното. Все още обаче не е ясно до каква степен ще продължи вносът.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.