Подписан е новия колективен договор за работниците и служителите в Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) 2021-2023, съобщават от Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ). В него са отразени всички промени в трудовото законодателство и са надградени с увеличени обезщетения, допълнителни възнаграждения и отпуски. Синдикатите посочват, че средната работна заплата в ИАБГ е най-ниската в сравнение с на останалите второстепенни разпоредители в системата на Министерството на земеделието, храните и горите.

gradushka

От ФНСЗ поставиха своите мотивирани искания към бюджет 2022 на МЗХГ за увеличение на разходите за персонал с 30 милиона, което ще увеличи работните заплати с 15%.

Синдикален успех беше постигнат след последователни стъпки по процедурата за започване и водене на колективни преговори за сключване на колективен трудов договор. В отговор на поставените от ФНСЗ въпроси от ИАБГ са им предоставени обстойна и изчерпателна информация за икономическото и финансово състояние на Агенцията за численост и разходи за персонал, необходими средства за издръжка и работна заплата в бюджет 2022, средна работна заплата и др.

По време на преговорите изпълнителният директор на ИАБГ направи кратък обзор на дейността на Агенцията за периода от 2016 до 2021 г. и подчерта ползотворното социално сътрудничество, активен социален диалог, натиск и взаимни усилия за постигане на значителна част от постигнатите резултати в последните години. А системата днес може да се похвали с немалко постижения: броя на радарите беше увеличен от 3 на 7, създадоха се 2 нови регионални дирекции в Тъжа и в Хасково, увеличиха се ракетните площадки на територията на страната – днес те са 262 площадки, а 200 нови щатни бройки с постоянни трудови договори бяха включени в Устройствения правилник на ИАБГ. За първи път у нас беше въведена и градозащита на самолетен принцип.

Много усилия бяха вложени и за подобряване на битовите условия на работното място – обновени фургони, соларни панели и др., заложено беше и на финансови средства по мярка 5.1 Програмата за развитие на селските райони.

Колективният трудов договор можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.