Първи случай на високопатогенна инфлуенца по птиците има в стадо домашни птици в провинция Саксония. Чрез лабораторна проба от болно животно от ферма в Лайпциг Държавният изследователски институт на Саксония установи положителен резултат. Институтът на Фридрих Льофлер, Федерален институт за здравето на животните, официално потвърди случая.

kokoshki

Ветеринарните власти незабавно са блокирали стадото, така че патогенът да не може да се разпространи. Необходимите мерки за контрол на болестите по животните, включително убиването на всички птици, са инициирани от отговорния ветеринарен кабинет за контрол на храните в координация с Центъра за контрол на болестите по животните. Областта ще създаде съответни зони с ограничения.

Министърът на социалните въпроси Петра Кьопинг обяснява: „Много е предизвикателно, че след пандемията на коронавируса, африканската чума по свинете сега идва и инфлуенца по птиците. Но нашите структури за борба с болестите по животните са в готовност и са взети мерки. Това предотвратява предаването на патогена на инфлуенцата по птиците на други популации и по този начин се предотвратяват по-нататъшни икономически щети. Освен това трябва да се спазват стриктно предписаните от закона мерки за биосигурност“, каза министърът.

В допълнение към дивите птици, инфлуенцата по птиците е засегнала и многобройни популации в Северна Германия в продължение на няколко седмици. Междувременно птичият грип също е достигнал Баден-Вюртемберг. Министерството на земеделието оценява висок риск от инфлуенца по птиците и болестта да продължи да се разпространява сред дивите птици.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.