Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) прие своята нова Стратегия до 2030 г. за Средиземно и Черно море в края на 44 -та годишна сесия на 6 ноември 2021 г. Беше постигнато споразумение и за амбициозен пакет от мерки, превръщащи стратегията в конкретни действия.

riba-ribolov

Виргиниюс Синкявичюс, европейският комисар по околната среда, океаните и рибарството приветства резултатите.

Новата стратегия GFCM 2030 предоставя рамката и необходимите инструменти за гарантиране на устойчиво, справедливо и приобщаващо бъдеще за нашите флоти и нашите местни общности, като същевременно защитава екосистемите. Разбираме, че трябва да действаме бързо и решително. Ето защо под ръководството на Европейския съюз GFCM вече започна изпълнението на стратегията с приемането на амбициозен пакет от мерки на годишната сесия. Благодарен съм на секретариата на GFCM, на неговия изпълнителен секретар и на нашите регионални партньори за отличното сътрудничество, основано на диалог и солидарност. ЕС остава ангажиран с прилагането на новата стратегия. Ето защо ние също така ще увеличим финансовото си участие чрез гранта на GFCM, каза Синкявичюс.

Успоредно с приемането на новата стратегия, незабавно стартира и процесът на прилагане. На срещата бяха приети 35 препоръки и резолюции на GFCM, които превръщат целите и задачите на стратегията в конкретни действия, като 33 от тях бяха внесени от ЕС. Препоръките включват важни мерки за подобряване на управлението и контрола на рибарството, по-добра защита на чувствителните видове и местообитания и консолидиране на рамката за наблюдение и контрол, включително борба с незаконните, недекларирани и нерегулирани (ННН) дейности както в Средиземно море, така и в Черно море.

Новата стратегия се основава на последните постижения, със своите пет цели, тя използва интегриран подход към сложните предизвикателства в региона и „зеления преход“. Той разглежда въпроси като състоянието на морската среда и опазването на биоразнообразието с цел осигуряване на максимални устойчиви добиви. Стратегията също така ще помогне за консолидиране на способността на членовете на GFCM да предприемат решителни действия срещу ННН риболов и да създадат равни условия в двата морски басейна.

Освен това стратегията продължава да подкрепя местните общности и техния поминък по веригата на стойността, със специален акцент върху дребномащабния риболов. Ще има също така координирани мерки за осигуряване на достойни условия на труд, подкрепа на младите хора и правилно признаване на ролята на жените в сектора на рибарството и аквакултурите, както и насърчаване на процеса на вземане на решения с участието. За аквакултурата стратегията определя рамката за дългосрочно управление и отговорни инвестиции. Също така се насърчават нови технологии и най-добрите практики чрез регионалните центрове за споделяне на знания и демонстрационни центрове за аквакултури на GFCM.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.