Проведе се срещата на високо ниво по новата стратегия за Средиземно и Черно море под шапката на Генералната комисия по риболов на ФАО за Средиземно море (GFCM). Виргиниюс Синкевичюс, комисарят по околната среда и рибарството, присъства на срещата, заедно с генералния директор на ФАО, както и министрите на рибарството на договарящите се страни по GFCM.

cherno-more

Участниците потвърдиха своите политически ангажименти по Декларациите MedFish4Ever и приветстваха новата стратегия за GFCM 2021-2030 с цел да се осигури устойчивостта на риболова и аквакултурите в Средиземно и Черно море през следващото десетилетие.

Комисар Синкевичиус заяви: „С одобрението на новата стратегия на GFCM  прекосихме още един етап по пътя към устойчиво управляван риболов и аквакултури в Средиземно и Черно море. Изминахме дълъг път с новото управление на рибарството, стартирано през 2017 г., в рамките на Декларациите на MedFish4Ever. И все пак не сме в края на пътуването си, предстои още много работа.“

Комисарят подчерта необходимостта от незабавно започване на прилагането на стратегията и насърчи регионалните партньори да подкрепят амбициозния пакет от мерки, които Европейският съюз ще предложи на годишната сесия на GFCM през ноември.

Комисар Синкевичиус подчерта значението на опазването на биологичното разнообразие за създаването на устойчивост и рентабилност на риболовния сектор: „Здравите морски екосистеми с процъфтяващ морски живот са крайъгълният камък на устойчивия и печеливш сектор. Едва когато установим това, ще можем наистина да защитим поминъка на крайбрежните общности. Новата стратегия за GFCM 2030 включва рамката и необходимите инструменти за осигуряване на устойчиво, справедливо и приобщаващо бъдеще за нашите флоти и местните общности, като същевременно защитава екосистемите.“

Със своите 5 основни цели, новата стратегия за GFCM ще продължи да надгражда минали постижения чрез мерки като: приемане на повече планове за управление, осигуряване на стабилна научна основа за бъдещи мерки за опазване, укрепване на културата и борба с незаконното недеклариран и нерегулиран риболов, свеждане до минимум и смекчаване на нежеланото въздействие на риболова върху морските екосистеми. В тази връзка новата стратегия ще играе основна роля в защитата на морските екосистеми чрез „зеления преход“ чрез приемането на системи за наблюдение на корабите. Освен това тя ще продължи да се фокусира върху координирането на действията за осигуряване на достойни условия на труд и признаване на ролята на жените в сектора на рибарството и аквакултурите.

Стратегията ще бъде официално приета на годишната сесия през ноември 2021 г.

На 3 ноември 2020 г. министри и представители на високо равнище от средиземноморските и черноморските държави стартираха процеса на изграждане на нова стратегия за риболова и аквакултурите в Средиземно и Черно море, споделяйки своите виждания и определяйки основните приоритети и широки насоки за устойчивост на рибарството и аквакултурите в Средиземно и Черно море.

След това събитие GFCM проведе консултации с широк кръг заинтересовани страни, за да събере своя принос и приоритети. ЕС изигра активна роля при формирането на съдържанието на стратегията. ЕС продължава да подкрепя прилагането на новата стратегия за GFCM с безвъзмездна финансова помощ от 8 милиона евро годишно.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.