Нови по-ниски стойности за съдържание на олово и кадмий в eвропейското законодателство за безопасност на храните, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. В началото на август 2021 г. Европейската комисия обяви, че ще се прилагат нови граници за допустимите нива на олово (Регламент (ЕС) 2021/1317 на Комисията) и кадмий (Регламент (ЕС) 2021/1323 на Комисията) в хранителните продукти. Тези ограничения се отнасят до съдържание на олово в плодове, зеленчуци, зърнени култури и маслодайни семена и съдържание на кадмий в храни за кърмачета, гъби, подправки и готварска сол.  Целта е максимално да се намали присъствието на тези тежки метали в храните. 

zelenchuci

Кадмият (Cd) е тежък метал, считан за замърсител на околната среда. Възниква
както по естествен път, така и от промишлени и селскостопански източници. Храните са основният източник на излагане на кадмий за непушачите. Хранителните групи, които допринасят в най-голяма степен за излагането на кадмий, са зърнени храни и зърнени продукти, зеленчуци, ядки, бобови растения, съдържащи нишесте кореноплодни и картофи, месо и месни продукти. Поради високата консумация на тези храни, вегетарианците имат по-висока хранителна експозиция. Това важи и за редовните консуматори на двучерупчести мекотели и диви гъби.

С цел намаляване на съдържанието на кадмий в храните, през 2014 г. Европейската комисия публикува Препоръка (ЕС) 2014/193/ЕС3, според която държавите членки следва да гарантират, че наличните мерки за намаляване на количествата кадмий в храните, и по-специално в зърнените култури, зеленчуците и картофите, постепенно се прилагат от земеделските производители и от стопанските субекти в хранителната промишленост. Оценката на най-новите данни относно наличието на кадмий в храните, събрани след прилагането на тези мерки, показва, че към настоящия момент практически е възможно да се намали наличието на кадмий в много храни, в резултат на което е приет Регламент (ЕС) 2021/1323, чиито разпоредби влизат в сила от 31 август 2021 г.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.